English inmedis

 

 

 

 
 
 

 

 

Γενική Αρθρογραφία


ΣΤΕΒΙΑ STEVIA

Dr. Dimitris Zaglis
Στις :
5/1/2007
 
Η γλυκύτητα του Στέβια κατεγράφησαν το 1931 όταν 8 νέες φυτοχημικές ουσίες που ονομάζονται γλυκοσίδια ανακαλύφθηκαν και ονομάστηκαν. Από αυτά τα οκτώ γλυκοσίδια, ένα που λέγεται Στεβιοσίδιο θεωρείται το "γλυκύτερο" που έχει δοκιμαστεί, περίπου 300 φορές γλυκύτερο από την σακχαρόζη.
 

ΣΤΕΒΙΑ STEVIA

Περιγραφή
Ιδιότητες/Δράσεις: Υπογλυκαιμικό, Αντιμυκητιακό, Υποτασικό, Αγγειοδιασταλτικό

Φυτοχημικές ουσίες: Αλουμίνιο, Ασκορβικό οξύ, Τέφρα, Αυστροϊνουλίνη, β-καροτένιο, Ασβέστιο, Χρώμιο, Κοβάλτιο, Δουλκοσίδια, Σίδηρος, Μαγνήσιο, Μαγγάνιο, Νιασίνη, Φώσφορος, Κάλιο, Πρωτεΐνη, Ρεβοδιοσίδια, Ριβοφλαβίνη, Σελήνιο, Σιλικόνη, Νάτριο, Στεβιόλη, Στεβιοσίδιο, θειαμίνη, Κασσίτερος, Ψευδάργυρος.

Το Στέβια (STEVIA) είναι ένας πολυετής θάμνος που ανήκει στην οικογένεια Άστεράτσεε η οποία είναι εγχώρια στις βόρειες χώρες της Νοτίου Αμερικής. Αυξάνεται έως ένα μέτρο και έχει φύλλα μήκους 2-3 εκατοστά. Ακόμη και σήμερα φυτρώνει σε άγρια μορφή στα υψηλά μέρη των περιφερειών του Άμαμπεϊ και Ιγκουάκου ( μία συνοριακή περιοχή ανάμεσα στη Βραζιλία και την Παραγουάη). Τώρα καλλιεργείται εμπορικά σε πολλά μέρη της Βραζιλίας, Παραγουάης, Ουρουγουάης, Κεντρικής Αμερικής, Ισραήλ, Ταϊλάνδης και Κίνας. Για εκατοντάδες χρόνια, εγχώριοι λαοί στη Βραζιλία και Παραγουάη χρησιμοποιούν τα φύλλα του Στέβια σαν γλυκαντικό. Οι Ινδιάνοι Γκουαράνι της Παραγουάης το ονομάζουν Καά Τζεέ και το χρησιμοποιούν για να γλυκαίνουν το τσάι τους Πέρμπα Ματέ εδώ και αιώνες. Επίσης το χρησιμοποιούν για να γλυκαίνουν άλλα θεραπευτικά τσάγια και τροφές καθώς επίσης στην ιατρική σαν καρδιοτονωτικό, για την παχυσαρκία, την υπέρταση,την ξυνοστομαχιά, και για να χαμηλώνουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος.
Τα συστατικά στα οποία οφείλεται η γλυκύτητα του Στέβια κατεγράφησαν το 1931 όταν 8 νέες φυτοχημικές ουσίες που ονομάζονται γλυκοσίδια ανακαλύφθηκαν και ονομάστηκαν. Από αυτά τα οκτώ γλυκοσίδια, ένα που λέγεται Στεβιοσίδιο θεωρείται το "γλυκύτερο" που έχει δοκιμαστεί, περίπου 300 φορές γλυκύτερο από την σακχαρόζη. Το Στεβιοσίδιο αποτελεί το 6% έως 18% των συστατικών των φύλλων Στέβια. Είναι επίσης το επικρατέστερο γλυκοσίδιο στα φύλλα του Στέβια.
Εξ' αιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος για το Στέβια καί το Στεβιοσίδιο., που είναι ένα φυσικό γλυκαντικό, έχουν γίνει πολλές μελέτες περιλαμβανομένων τοξικολογικών ερευνών. Το Στεβιοσίδιο έχει βρεθεί μη τοξικό σε μελέτες οξείας τοξικότητας
Επίσης έχει αποδειχθεί
ότι δεν προκαλεί μεταλλάξεις, δεν είναι τοξικό για τα γονίδια ούτε έχει παρενέργειες στη γονιμότητα.
Για 20 σχεδόν χρόνια εκατομμύρια Ιάπωνες και Βραζιλιάνοι καταναλωτές χρησιμοποιούν τα αποστάγματα του Στέβια σαν ένα ασφαλές, φυσικό γλυκαντικό. Η Ιαπωνία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής των φύλλων Στέβια παγκοσμίως. Το χρησιμοποιούν για να γλυκάνουν τα πάντα από σάλτσα σόγιας, τουρσί και γλυκά μέχρι ποτά. Ακόμη και πολυεθνικοί γίγαντες όπως η COCA COLA και η BEATRICE FOODS χρησιμοποιούν αποστάγματα Στέβια για να γλυκάνουν τροφές.
Στη Βραζιλιανή βοτανική ιατρική το Στέβια θεωρείται υπογλυκαιμικό, υποτασικό, διουρητικό και τονωτικό και χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις διαβήτη, υπέρτασης και υψηλής πίεσης καθώς και σαν καρδιοτονωτικό. Σε μία μελέτη βρέθηκε ότι μία και μοναδική δόση από το στόμα αποστάγματος Στέβια μαζί με νερό επέφερε πτώση στη συστολική πίεση του αίματος κατά 9,5%. Σε άλλη μελέτη σε 25 κλινικά νοσηλευόμενους ασθενείς το βλαβερό ζάχαρο έπεσε κατά 35,2% μέσα σε έξι έως οκτώ ώρες μετά τη λήψη του Στέβια. Επίσης βρέθηκε ότι η χρήση του Στέβια για 30 ημέρες μείωσε τη συστολική και διαστολική πίεση. Επιπλέον το Στέβια είναι αποτελεσματικό εναντία στην καντιντίαση (CANDIDA ALBICANS).
Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Βοηθά στη συντήρηση του παγκρέατος και, είναι εναντία στις μολύνσεις. Στο Ρίο ντε Τζανέιρο οι μελέτες για τη Στέβια συνεχίζονται, και θεωρείται σαν το γλυκαντικό του μέλλοντος. Τα μίλκσεϊκς, οι χυμοί και ο καφές γλυκαίνονται με Στέβια. Παρ' όλη τη γλυκύτητα του δεν προκαλεί βλάβες στα δόντια. Αυτό ίσως οφείλεται, στο υψηλό περιεχόμενο του σε φθόριο ή άλλα υψηλά ποσοστά μετάλλων. Το μάσημα λίγων φύλλων Στέβια θα ικανοποιούσε την ανάγκη όλων για κάτι, γλυκό, και τα ψιλοκομμένα φύλλα είναι, ένα άριστο υποκατάστατο της ζάχαρης στη μαγειρική ή ζαχαροπλαστική.
Δεν περιέχει καφεΐνη. Χρησιμοποιείται, σε λαχανικά σε κονσέρβες, θαλασσινές τροφές και στιγμιαίες τροφές.
Ελλαττώνει φανερά το σχηματισμό της πλάκας και της πέτρας των δοντιών.

Τρόποι παρασκευής : Βάλτε περίπου μισό κουταλάκι Στέβια σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και στραγγίξετε το ύστερα από 5-10 λεπτά.

STEVIA
Οικογένεια: ASTERACEAE
Γένος: STEVIA
Είδος: REBAUD1ANA

Συνήθεις ονομασίες: Γλυκό Φύλλο της Παραγουάης, CAA-HE-E,
ΚΑΑ JHEE, CA-A-JHEI, CA-A-YUPI, AZUCACAA, EIRA-CAA, CAPIM DOCE,ERVA DOCE

ΕΘΝΟΒΟΤΑΝΙΚΗ: ΧΡΗΣΕΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Καρδιοτονωτικό, Διαβήτης, Διουρητικό, Υπέρταση, Υπογλυκαιμικό, Υποτασικό, Γλυκαντικό, Τονωτικό, Αγγειοδιασταλτικό
ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ: Διαβήτης, Γλυκαντικό.
ΝΟΤΙΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗ: Διαβήτης, Γλυκαντικό.


Download Article

 

Επιστροφή

 

 
inmeds
 
Home | About Us | Υγεία | Αρθρογραφία | Forums | Links | Contact Us
© www.InMedis.gr 2006