English inmedis

 

 

 

 
 
 

 

 

'Αρθρα Υγείας


ΤΟ ΑΥΓΟ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΑ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ


Στις :
10/20/2005
 
Το αυγό αποτελεί ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα τρόφιμα των τελευταίων δεκαετιών, καθώς μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970, εθεωρείτο τρόφιμο με ιδανική ισορροπία μεταξύ κόστους και θρεπτικής αξίας. Έτσι, οι συστάσεις των γιατρών ήταν ξεκάθαρα υπέρ της κατανάλωσης ενός αυγού ημερησίως, ιδίως από τα παιδιά. Η ευαισθητοποίηση του ιατρικού κόσμου ως προς τις ολέθριες συνέπειες της υπερχοληστερολαιμίας για το καρδιαγγειακό σύστημα προκάλεσε μαζικό κύμα διατροφικών συστάσεων εναντίον της κατανάλωσης αυγών, οι οποίες κορυφώθηκαν κατά τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η συνολική χοληστερόλη που περιέχεται στον κρόκο ενός αυγού (όχι του τηγανητού!) τοποθετεί το αυγό στη θέση της μερίδας τροφής με τη μέγιστη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, μεταξύ των τροφίμων της δυτικής δίαιτας. Ένα αυγό την ημέρα παρέχει περίπου τα 2/3 της επιτρεπόμενης πρόσληψης χοληστερόλης. Οι μελέτες που έχουν δημοσιευθεί κατά την τελευταία δεκαετία δείχνουν ότι μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και του κινδύνου καρδιοπάθειας μεσολαβούν πολλοί πιθανοί κρίκοι αμφιβολίας. Από την άλλη, ένα αυγό δεν περιέχει μόνο χοληστερόλη (βλέπε πίνακα).
 

Πόσο «ένοχο» είναι ένα αυγό;
Οι μαζικές εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την υπερχοληστερολαιμία και τους τρόπους αποφυγής της έχουν εδώ και αρκετά χρόνια ως θύματα τα παϊδάκια, τα αλλαντικά, τα πλήρη γαλακτοκομικά -δικαίως- αλλά και τα αυγά. Είναι ξεκάθαρο ότι η LDL-χοληστερόλη αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για ΣΝ, καθώς και ότι η χοληστερόλη των τροφίμων αυξάνει τα επίπεδα της πρώτης, προκαλώντας ως συνέπεια αθηροσκλήρυνση σε πολυάριθμα πειραματικά μοντέλα ζώων. Από περιγραφικές μελέτες στον άνθρωπο προκύπτει ότι η χοληστερόλη της δίαιτας αυξάνει τα επίπεδα στο αίμα της ολικής και της LDL- χοληστερόλης, αλλά η δράση αυτή είναι σχετικά μικρή σε σχέση με την αντίστοιχη από τα κορεσμένα λιπαρά οξέα. Έτσι, η σχέση της χοληστερόλης που προέρχεται από τη διατροφή με τον κίνδυνο να αναπτύξουμε στεφανιαία νόσο, αν και έχει μελετηθεί, δεν έχει προσδιοριστεί με βεβαιότητα, καθώς κάποιες μελέτες διαπιστώνουν ότι υπάρχει σημαντική σχέση, ενώ υπάρχουν και αντικρουόμενα αποτελέσματα1'2.
Με Βάση λοιπόν αυτά τα αμφίβολα αποτελέσματα, απευθύνονται προς το κοινό επανειλημμένα συμβουλές για περιορισμό της κατανάλωσης αυγών, που αποτελούν πλούσια πηγή χοληστερόλης, καθώς κάθε αυγό περιέχει 213 mg. Με Βάση τις τρέχουσες οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, η ημερήσια πρόσληψη χοληστερόλης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 300 mg. To αυγό περιέχει πολλά άλλα χρησιμότατα διατροφικά στοιχεία όπως πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, βασικά αμινοξέα, φυλλικό και διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Έχει διαπιστωθεί δε ότι η αντικατάσταση τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες με αυγά οδηγεί σε αύξηση της χοληστερόλης τύπου HDL και μείωση της προδιάθεσης για σακχαρώδη διαβήτη3, όπως αυτή αξιολογείται με την απάντηση στη δοκιμασία φόρτισης με ινσουλίνη. Τα δεδομένα αυτά ώθησαν ερευνητές να διεξαγάγουν επιδημιολογικές μελέτες της σχέσης που μπορεί να έχει με τη ΣΝ η κατανάλωση αυγών μεμονωμένα.


Download Article

 

Επιστροφή

 

 
inmeds
 
Home | About Us | Υγεία | Αρθρογραφία | Forums | Links | Contact Us
© www.InMedis.gr 2006