English inmedis

 

 

 

 
 
 

 

 

'Αρθρα Υγείας


ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ

Dr. Dimitris Zaglis
Στις :
10/2/2003
 
 

ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ

Οι πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες (δηλαδή αυτές που δεν έχουν συγκεκριμένο παθολογικό αίτιο) αποτελούν το συχνότερο νευρολογικό νόσημα. Ο ετήσιος επιπολασμός στην χώρα μας είναι περίπου 30%, δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο, 30 Έλληνες στους 100 παρουσιάζουν πονοκέφαλο. Οι δε γυναίκες παρουσιάζουν πονοκέφαλο δύο φορές πιο συχνά απ’ότι οι άνδρες. Αυτά τα ποσοστά είναι μικρότερα από τα ποσοστά της υπόλοιπης Ευρώπης και ΗΠΑ, όπου εκεί το ποσοστό είναι περίπου 40% έως και 80%.
Από αυτά τα γενικά στατιστικά στοιχεία διαφαίνεται αμέσως ότι η κεφαλαλγία στις διάφορες μορφές της, που θα δούμε παρακάτω, αποτελεί μία πάθηση με σοβαρό κοινωνικό – οικονομικό αντίκτυπο, διότι ενδιαφέρει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και μάλιστα ηλικίες που είναι οι πιο ενεργές κοινωνικό –οικονομικά, με όλες της συνέπειες που αυτό συνεπάγεται.

Τις κεφαλαλγίες μπορούμε να τις κατατάξουμε πολύ χοντρικά σε κεφαλαλγίες που προέρχονται από αγγειακό μηχανισμό, όπως η ημικρανία, σε κεφαλαλγίες με μυϊκό κατά κύριο λόγο μηχανισμό, όπως είναι οι κεφαλαλγίες τύπου τάσεως. Υπάρχουν και άλλες πολλές φυσικά που εμφανίζονται λόγω φλεγμονής, όπως σε μια μηνιγγίτιδα ή λόγω πίεσης –φλεγμονής, όπως στην περίπτωση ενός όγκου.
Επίσης ένα τεράστιο και όλο πιο αυξανόμενο πρόβλημα φαίνεται να είναι οι φαρμακογενείς κεφαλαλγίες. Αυτές οφείλονται στην όλο και πιο άμετρη κατανάλωση κυρίως των μη στεροειδών αντιφλεγμονοδών ουσιών, (σαλικυλικό νάτριο, παρακεταμόλη κτλ) δηλαδή των κοινών παυσίπονων, φάρμακα τόσο ευρείας κατανάλωσης, που τα βρίσκουμε και στα περίπτερα.

Εδώ θα θέλαμε να παρουσιάσουμε το πρόβλημα κυρίως των ημικρανιών της κεφαλαλγίας τάσεως και της φαρμακογενούς κεφαλαλγίας.
Περίπου το 30% των κεφαλαλγιών είναι ημικρανίες και είναι δύο φορές συχνότερες στις γυναίκες. Η ημικρανία μερικές φορές μπορεί να πάρει δραματικό χαρακτήρα γιατί μπορεί να συνοδεύεται με ναυτία και εμετό καθώς και με πόνο κυρίως παλμικού χαρακτήρα. Αυτό ενίοτε μπορεί να παραταθεί και για μερικές ημέρες. Πριν από την εμφάνιση του πόνου μπορεί να εμφανιστούν πρόδρομα συμπτώματα, τα οποία τα ονομάζουμε ημικρανική ‘αύρα’. Η αύρα οφείλεται στον αρχικό σπασμό των αρτηριών με αποτέλεσμα να έχουμε νευρολογικά συμπτώματα από κακή αιμάτωση περιοχών του εγκεφάλου ή και των οφθαλμών. Έτσι μπορεί να εμφανισθούν συμπτώματα, όπως παροδική τύφλωση , μουδιάσματα στα άκρα ή στο μισό σώμα και ακόμη και μερική παράλυση ενός άκρου. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να εμφανισθεί η ημικρανική ‘αύρα’ χωρίς να ακολουθήσει ο πόνος, δηλαδή αυτό που όλοι γνωρίζουν και περιμένουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει δυσκολία στη διάγνωση και είναι απαραίτητη η γνώμη ενός ιδιαίτερα εξειδικευμένου γιατρού. Ευτυχώς συνήθως η διάρκεια της ημικρανικής αύρας δεν ξεπερνά τα 15 έως και 30 λεπτά, και είναι χαρακτηριστική πριν την εμφάνιση του ημικρανικού πόνου.
Οπότε μπορούμε να διαχωρίσουμε την ημικρανία σε μια μορφή που προηγείται αύρα και σε μια μία που δεν εμφανίζεται η σειρά των πρόδρομων ενοχλημάτων, παρά μόνο ο ημικρανικός πόνος.

Σήμερα υπάρχουν αποτελεσματικότατες τεχνικές πρόληψης και αντιμετώπισης των ημικρανικών επεισοδίων με εξαιρετικά αποτελέσματα. Πολλές φορές λέγεται ότι για την ημικρανία δεν μπορεί να γίνει τίποτε και ότι στην καλύτερη περίπτωση μπορούμε να ελπίζουμε σε κάποια ανακούφιση. Αυτό δεν είναι αλήθεια γιατί υπάρχουν τεχνικές φαρμακευτικές και μη, που με την έμπειρη καθοδήγηση ειδικών γιατρών μπορούν να ελαττώσουν στο ελάχιστο το πρόβλημα ή ακόμη ουσιαστικά να το εξαλείψουν

Ένα πιο συχνό πρόβλημα από την ημικρανία είναι η κεφαλαλγία τύπου τάσεως. Έχει ετήσιο επιπολασμό από 30 έως και 90% με ίση κατανομή στα δύο φύλα, ενώ η ημικρανία έχει από 5 έως και 15%. Δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο μπορεί και 9 στους 10 Έλληνες να έχουν πονοκέφαλο. Αυτό το είδος κεφαλαλγίας είναι και το πιο συχνό και το μεγαλύτερο μέρος από εμάς θα εμπειραθεί κάποια στιγμή στη ζωή του. Είναι εκείνος ο πονοκέφαλος που σφίγγει και πιέζει συχνά σαν στεφάνι ή σαν ένα επώδυνο κράνος ή ακόμη με αίσθημα σφιξίματος στον αυχένα, που μπορεί να επεκτείνεται μέχρι τα μάτια. Παρ’ όλο που αποτελεί την πιο συνήθη μορφή κεφαλαλγίας έχει την πιο σύνθετη αντιμετώπιση. Έτσι όταν αρχίζει να γίνεται πιο συχνή ή να αποκτά χρόνιο χαρακτήρα είναι εντελώς απαραίτητη η γνώμη ενός εξειδικευμένου γιατρού. Συχνά λόγω της μεγάλης του συχνότητας που παρουσιάζει, μπορεί να οδηγήσει πολύ εύκολα σε φαρμακοεξάρτιση και σε φαρμακογενη κεφαλαλγία λόγω της συχνής χρήσης παυσίπονων.
Αυτή τη μορφή του πονοκεφάλου την διαχωρίζουμε σε δύο κύριες κατηγορίες: Η μία αναφέρεται σαν κεφαλαλγία τύπου τάσεως με διαταραχές περικράνιων μυών και η άλλη σαν κεφαλαλγία τύπου τάσεως χωρίς διαταραχή των περικράνιων μυών. Αυτές οι λεπτές διαφοροποιήσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές για την επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής διαδικασίας, που θα πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής. Συχνά η λύση και εδώ δεν βρίσκεται στην απλή χορήγηση ενός παυσίπονου αλλά σε πιο ουσιαστική αντιμετώπιση που εξατομικεύεται, για τον εκάστοτε ασθενή.
Ένα άλλο τεράστιο πρόβλημα που μπορεί να συνυπάρχει με την κεφαλαλγία ή ακόμη και να την προκαλεί είναι τα μυϊκά επώδυνα σύνδρομα, που δεν προκαλούνται από αυτοάνοσο μηχανισμό, όπως το Μυοπεριτονιακό σύνδρομο, το οποίο έχει τοπικά χαρακτήρα ή Ινομυαλγία με γενικευμένο χαρακτήρα . Δυστυχώς συχνά αυτά βαφτίζονται ως ‘Αυχενικό Σύνδρομο’, το οποίο καμία απολύτως σχέση δεν έχει με το πρόβλημα και στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο σπάνιο.
Δεν θα επεκταθούμε σε αυτό το τεράστιο ιατροκοινωνικό πρόβλημα τώρα, αλλά σε μια μελλοντική παρουσίαση.

Μερικές φορές οι διάφορες μορφές κεφαλαλγίας μπορεί να συνυπάρχουν και τότε η διάγνωση και η θεραπεία μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα δυσχερής.

Σαν τελευταίο θέλουμε να αναφερθούμε στη Φαρμακογενή κεφαλαλγία, που όλο πιο συχνά συναντούμε. Εδώ χρειάζεται πρώτα απ’ όλα η σταδιακή απεξάρτηση του ασθενούς από τα φάρμακα και παράλληλα στη συνέχεια αντιμετώπιση του αρχικού προβλήματος.

Dr Ζάγκλης Δημήτρης
Διευθυντής Κέντρου Κεφαλαλγίας
Νοσ/ου ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ


Download Article

 

Επιστροφή

 

 
inmeds
 
Home | About Us | Υγεία | Αρθρογραφία | Forums | Links | Contact Us
© www.InMedis.gr 2006