English inmedis

 

 

 

 
 
 

 

 

'Αρθρα Υγείας


ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ Ή ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ

Dr. Dimitris Zaglis
Στις :
1/1/2006
 
Είναι ένα σύνδρομο με πολλαπλά συμπτώματα που παρουσιάζετε κατά κύριο λόγο με διάχυτο μυϊκό άλγος (μυαλγία) η οποία μπορεί να φθάσει σε τέτοιο βαθμό έντασης ώστε να προκαλέσει αναπηρία.
 

IΝΟΜΥΑΛΓΙΑ Ή ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ

Είναι ένα σύνδρομο με πολλαπλά συμπτώματα που παρουσιάζετε κατά κύριο λόγο με διάχυτο μυϊκό άλγος (μυαλγία) η οποία μπορεί να φθάσει σε τέτοιο βαθμό έντασης ώστε να προκαλέσει αναπηρία.
Ο πόνος προέρχεται από τους μυς τους τένοντες και τις απονευρώσεις .

Η διάγνωση τίθεται κλινικά ανιχνεύοντας 18 συγκεκριμένα σημεία στο σώμα
(ινιακά - κατώτερο αυχένα - τραπεζοειδή - υπερακάνθιο - 2η χονδροστερνική άρθρωση - επικόνδυλος - γλουτοί - γόνατο)
με πίεση περίπου 5 κιλών αν από αυτά προκύψουν τα 11 επώδυνα τότε ο ασθενής πληρεί τα κριτήρια του συνδρόμου. Φυσικά θα πρέπει να μην παρουσιάζει άλλες ρευματολογικές διαταραχές όπως ρευματική πολύμυαλγία, ρευματοειδη αρθρητιδα, γενικότερα κολλαγονώσεις.
Μπορεί να έχει επίσης δευτερογενή χαρακτήρα μετά από δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
Συχνά η μεγάλη κατάχρηση αναλγητικών μπορεί να παρουσιάσει δευτερογενές φαρμακογενές σύνδρομο πόνου συμβατό με την ινομυαλγία.

Συνοδεύεται συχνά με :
Δυσθυμία
Διαταραχές ύπνου
Ευερέθιστο έντερο
Αίσθημα ζάλης
Ορμονικές διαταραχές
Αλλεργία
Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς την συχνότητα εμφάνισης του αλλά πρέπει να κυμαίνεται στο 5-10% του γενικού Πληθυσμού.

Ο ασθενής παραπονιέται για πόνους που εμφανίζονται κατά προτίμηση στην περιοχή του σώματος που έχει την μεγαλύτερη μυϊκή επιβάρυνση. Ο πόνος εμφανίζεται πιο συχνά στην περιοχή της ωμοπλάτης και του αυχένα καθώς και στα άνω άκρα λιγότερο συχνά στα κάτω άκρα και στην μέση και ράχη.
Συχνά συγχέεται με αρθρικά προβλήματα της αντίστοιχης περιοχής όπως αυχενική δισκοπάθεια ή επικονδιλίτιδα ή ακόμη και με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Αυτό οδηγεί συχνά σε λανθασμένη θεραπευτική αντιμετώπιση. Πρόκειται για συστηματική πάθηση και όχι για ένα τοπικό πρόβλημα. Δεν υπάρχουν εργαστηριακές εξετάσεις που να επιβεβαιώνουν την διάγνωση. Η διάγνωση της πάθησης γίνεται εξ αποκλεισμού δηλαδή βασίζεται στις αρνητικές για ρευματικό νόσημα δοκιμασίες καθώς και στην κλινική αξιολόγηση που για να είναι αντικειμενική πρέπει να γίνει με αλγόμετρο.

Ποια είναι η συχνότητα της ινομυαλγίας στο γενικό πληθυσμό;

Στην πρόσφατη πανελλήνια επιδημιολογική έρευνα για τις ρευματικές παθήσεις, που οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών στο γενικό πληθυσμό της χώρας μας, βρέθηκε ότι o επιπολασμός της ινομυαλγίας, δηλ. η συχνότητά της, ανέρχεται στο 0,44% των ενηλίκων.

Ποια είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση της ινομυαλγίας;

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της ινομυαλγίας είναι τόσο τέχνη όσο και επιστήμη και περιλαμβάνει:

Ενημέρωση του ασθενούς ότι πρόκειται για μια καλοήθη και μη εξελισσόμενη πάθηση

-Αεροβική άσκηση
-Ειδικές ασκήσεις
-Αναλγητικά φάρμακα (με μεγάλη προσοχή)
-Τρικυκλικά σκευάσματα(αμιτριπτιλίνη)
-Αντιεπιλιπτικα νέας γενεάς (Lyrica)
-Τοπική ενέσημη θεραπεία στα στα επώδυνα σημεία και τα σημεία σκανδάλης (τεχνική της υγράς βελόνης με προκαϊνη)
-Βελονισμός
-Οξυγόνο/Οζόνο θεραπεία


Είναι σημαντικό και θα πρέπει να τονιστεί ότι κάθε ασθενής με ινομυαλγία αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση από πλευράς θεραπευτικής, αφού η ίδια πάθηση δεν παρουσιάζει τις ίδιες εκδηλώσεις ούτε την ίδια ανταπόκριση στη θεραπευτική αγωγή σε όλους τους ασθενείς.
Είναι, επομένως, αυτονόητο ότι ο θεράπων γιατρός συνεκτιμά τα κλινικά δεδομένα ενός συγκεκριμένου ασθενούς με πολλές άλλες παραμέτρους για να σχεδιάσει το πιο κατάλληλο και αποτελεσματικό θεραπευτικό πρόγραμμα για το συγκεκριμένο ασθενή.


Download Article

 

Επιστροφή

 

 
inmeds
 
Home | About Us | Υγεία | Αρθρογραφία | Forums | Links | Contact Us
© www.InMedis.gr 2006