English inmedis

 

 

 

 
 
 

 

 

'Αρθρα Υγείας


Ο ΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ

Dr. Dimitris Zaglis
Στις :
1/9/2008
 
Ξέρουμε ότι 6 φλιτζάνια καφέ αυξάνουν την ολική χοληστερόλη και την ‘κακή’ LDL αλλά όχι την ‘καλή’ HDL.
 

Ο ΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ

Ο καφές είναι το πιο δημοφιλές ρόφημα στον κόσμο πάνω από 400 δισεκατομμύρια φλιτζάνια καταναλώνονται τον χρόνο.
Ξέρουμε ότι 6 φλιτζάνια καφέ αυξάνουν την ολική χοληστερόλη και την ‘κακή’ LDL αλλά όχι την ‘καλή’ HDL. Αυτό οφείλεται στα έλαια που περιέχει ο καφές και έτσι ο βραστός καφές σαν τον ελληνικό περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες από αυτά. Ο καφές φίλτρου περιέχει λιγότερα (American Journal of Epidemiology February 15, 2001; 153: 353-362).
Η κατανάλωση πάνω από 2 φλιτζάνια καφέ στις γυναίκες αυξάνει τα οιστρογόνα. Αυξάνονται τα επίπεδα οιστραδιώλης και αυτό μπορεί να συσχετισθεί με αυξημένη πιθανότητα ενδομητρίωσης, καρκίνων ωοθηκών και μαστού ειδικά πριν την εμμηνόπαυση. Γυναίκες που κατανάλωναν τουλάχιστον 500mg καφεΐνης είχαν 70% περισσότερο οιστρογόνα στην πρώιμη φάση του κύκλου – από την 1 έως την 5 ημέρα- . Ενώ όσες κατανάλωνα 100mg ή και λιγότερο δεν παρουσίαζαν τέτοιο πρόβλημα. (Fertility and Sterility October 2001;76:723-729).
H κατανάλωση καφέ γύρο στα 6 φλιτζάνια την ημέρα σχετίζεται με αποβολή στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης(The New England Journal of Medicine November 25 1999;341:1639-1644, 1688-1689). Η καφεΐνη περνά τον αιματογκεφαλικό φραγμό και διεισδύει στον εγκέφαλο και τον πλακούντα περνά και στο μητρικό γάλα. Ο χρόνος ημιζωής (δηλαδή ο χρόνος που μένει η μισή ποσότητα από την αρχική ουσία στο αίμα) αυξάνεται στις 11 ώρες για την μητέρα προς το τέλος της εγκυμοσύνης και σε 100 ώρες για το έμβρυο γιατί δεν διαθέτει ικανούς μηχανισμούς αποτοξίνωσης.
Η κατανάλωση 3 φλιτζανιών καφέ την ημέρα σε ηλικιωμένους με αυξημένη την αρτηριακή πίεση και την πιθανότητα θρόμβοτικού εγκεφαλικού επεισοδίου ενώ δεν υπήρχε συσχέτιση με αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο (Journal of Clinical Epidemiology 1998;51:487-494).
Αυστραλοί και Ελβετοί επιστήμονες έδηξαν ότι η κατανάλωση 250mg καφεΐνης ότι προκαλεί ελάττωση της ελαστικότητας του αγγείου και αύξηση της πίεσης (22nd Congress of the European Society of Cardiology August, 2000)
Η αυξημένη κατανάλωση αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης (Diabetes Care 27:2990-2992, 2004)
Μπορεί να προκαλεί αναστολή της λειτουργίας του φιλικού οξέως της βιταμίνης Β6 και Β12. Προκαλώντας αύξηση των επίπεδων ομοκυστεϊνης. Μια μέτρια ή μεγάλη αύξηση της ομοκυστεϊνης αυξάνει κατά 30 έως 50% την πιθανότητα θανάτου σε σχέση με άτομα που την έχουν χαμηλά (Annals of Internal Medicine September 7, 1999;131:321-330, 363-375, 387-388).
Αυξάνει την πιθανότητα να εμφανισθεί ρευματοειδή αρθρίτιδα κατά δύο φορές στα άτομα που πίνουν 4 φλιτζάνια καφέ ή παραπάνω σε σχέση με αυτούς που πίνουν λιγότερο(Annals of the Rheumatic Diseases 2000;59;631-635).
Είναι γενικά γνωστό ότι αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και την πίεση καθώς και την πιθανότητα να εμφανισθεί αρρυθμία. Προκαλεί νευρικότητα αϋπνία και άγχος. Παραδόξως σε άτομα καταθλιπτικά μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο.
Ένα από τα λιγότερο γνωστά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει είναι η διαταραχή της φυσιολογικής εντερικής χλωρίδας. H συχνή χρίση του μεμονομένα ή και μαζί με άλλα φάρμακα όπως αντιβιοτικά, αντισυλληπτικά μπορεί να προκαλέσει επίμονες αλλαγές στην σύσταση της εντερικής χλωρίδας μει την υπερανάπτυξη μυκήτων και αναερόβιων μικροβίων.
Μα ωφελεί πουθενά; Ναι ο καφές και το κάπνησμα μειώνει την πιθανότητα να εμφανίσει νόσο του Πάρκινσον(JAMA 2000;283:2674-2679). Επίσης περιέχει αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες. Μας βοηθά να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και της απαιτήσεις της κοινωνίας όπως έχει πια διαμορφωθεί. Άλλωστε αν δεν υπήρχε ο καφές σαν κύριο διεγερτικό φάρμακο ευρείας κατανάλωσης, πιθανότατα θα είχαμε μιας διαφορετικής μορφής βιομηχανικής επανάστασης και πολιτισμού ίσως, με πιο ανθρώπινους ρυθμούς.
Αν αποφασίσετε να διακόψετε τον καφέ μην το κάνετε απότομα. Είναι ένα τρόφιμο με φαρμακευτική δράση και θα πρέπει να γίνει σταδιακή διακοπή ειδικά αν καταναλώνεται πάνω από 2 φλιτζάνια.
Μπορείτε να συνεχίσετε να πίνεται κάντε μικρή κατανάλωση και όχι καθημερινή χρίση προσέχοντας τα παρακάτω:
Περιεκτικότητα σε καφεΐνη:
Ελληνικός = 180-250mg
Γαλλικός – Φίλτρου = 80-150mg
Εσπρεσο = 25 – 50mg
Υπάρχουν κατά κύριο λόγω δύο ποιότητες καφέ η μία ονομάζεται arabica και είναι καλλίτερης ποιότητας η άλλη java που είναι πιο φθηνή είναι χειρότερη ποιοτικά.

· Καταναλώνεται οργανικό καφέ γιατί είναι ένα από τα αγροτικά προϊόντα που δέχεται τον μεγαλύτερο ψεκασμό φυτοφαρμάκων.
· Αν θέλετε ντεκαφεϊνέ να προτιμάτε με την ελβετική υδάτινη επεξεργασία "Swiss Water Process" και όχι την εξαγωγή της καφεΐνης με χημικούς διαλύτες.

· Μην προσθέτεται γάλα ή ζάχαρη στον καφέ δημιουργούν μεγαλύτερη βλάβη από τον ίδιο τον καφέ.

· Μην χρησιμοποιείται χλωριωμένα φίλτρα για τον τύπου φίλτρου καφέ. Διότι ένα μέρος του χλωρίου θα περάσει μέσα στον καφέ.Download Article

 

Επιστροφή

 

 
inmeds
 
Home | About Us | Υγεία | Αρθρογραφία | Forums | Links | Contact Us
© www.InMedis.gr 2006