Προλοθεραπεία (Prolotherapy)

Ο όρος προλοθεραπεία προέρχεται από την Λατινική λέξη proles που σημαίνει απόγονοι. 

 

  Ο όρος προλοθεραπεία προέρχεται από την Λατινική λέξη proles που σημαίνει απόγονοι. Έτσι την ονόμασε ο George Hackett όταν την πρωτοπαρουσίασε το 1930. Ο όρος αυτός τονίζει το ότι η συγκεκριμένη διαδικασία προάγει την αναγέννηση και τον πολλαπλασιασμό των πασχόντων ιστών.


  Είναι μια θεραπευτική μέθοδος που διευκολύνει την ανάπλαση των συνδέσμων του μυοσκελετικού συστήματος. Ταυτόχρονα είναι μια μέθοδος που προσφέρει άριστη ανάλγητη δράση. Η προλοθεραπεία οδηγεί σε σημαντική αύξηση του πολλαπλασιασμού των ινοβλαστών και του κολλαγόνου
  παρουσιάζοντας έτσι μια σημαντική αναγεννητική δράση, με αποτέλεσμα την αναδόμηση των εκφυλισμένων δομών του συνδετικού ιστού.


  Εάν εφαρμοστεί σαν υποδόρια προλοθεραπεία η γλυκόζη συγκέντρωσης 5% μπορεί να είναι ανταγωνιστής των υποδοχέων του πόνου ( ουσίας P, υποδοχέων καψαϊκίνης καθώς και άλλων προφλεγμονοδών παραγόντων) . Σαν αποτέλεσμα παρουσιάζεται αναλγησία με άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων.


  Εχει μια εξαιρετικά υψηλή αποτελεσματικότητα που φθάνει το 90% όπως αναφέρει και ο ίδιος ο εμπνευστής της ο Αμερικανός George Hackett που την προτοεφάρμοσε το 1930.

   

  Πως γίνεται;


  Εγχύνουμε με ένεση και με ειδικού τύπου λεπτή βελόνα (ατραυματική και ανώδυνη), ένα διάλυμα γλυκόζης με μεγάλη ακρίβεια στην περιοχή που έχει το πρόβλημα και συγκεκριμένα στο σημείο που ο σύνδεσμος συνδέεται με το οστό.


  Ο άλλος τρόπος είναι να τοποθετηθεί υποδόρια.

   

  Πονάει η έγχυση;


  Συνήθως η έγχυση συνδυάζεται και μια μικρή ποσότητα τοπικού αναισθητικού και έτσι ο πόνος αν εμφανισθεί είναι σε επίπεδα ενόχλησης.


  Τι περισσότερες φορές είναι ανώδυνη.

   

  Πόσο συχνά πρέπει να γίνει;


  Αυτό εξαρτάται από το πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Συνήθως είναι αρκετές από 4 έως 6 συνεδρίες με επανάληψη κάθε 5-7 ημέρα.


  Μετά την θεραπεία αν εμφανισθεί πόνος, δεν πρέπει να ληφθούν αντιφλεγμονώδη παρά μόνο παυσίπονα.

   

  Που μπορεί να βοηθήσει;


  Η προλοθεραπεία δεν έχει καμία αντένδειξη στην εφαρμογή της.
  Εχει ένδειξη σε περιπτώσεις ινομυαλγίας και μυοπεριτονιακών συνδρόμων καθώς και κεφαλαλγίας, ζάλης, αυχεναλγίας, ραχιαλγίας, οσφυαλγίας, επικονδυλίτιδας, γοναλγίας, τενοντίτιδας, , πελματιαία απονευρωσίτιδας, περιαθρίτιδας ώμου.